Blog

Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: laatste dag

Vandaag was alweer de laatste dag in het asiel. Wat is dat snel gegaan zeg.Met pijn in mijn hart voor de laatste keer de katten, kittens en honden verzorgd.11014924_879115982181722_7870276266356389886_n

Gisteren van het donatiegeld mandjes gekocht voor alle katten. De katten sliepen namelijk alleen maar op een koude plank, dat was het enige dat ze hadden. Nu hebben ze allemaal
een heerlijk warm mandje om in te liggen. Wat zijn ze er blij mee zeg. De meeste katten gingen er ook meteen in liggen.

Met een heel goed gevoel afscheid genomen. Ik ga het wek, maar vooral de dieren heel erg missen.

Het was een geweldige ervaring die ik niet had willen missen……

 • Run Time 0:55
 • Dimensions 360 × 640
 • File Name 2015-09-05-19.32.28.mp4
 • File Size 5,00 MB
 • File Type MP4
 • Mime Type video/quicktime
Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: laatste dag

Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: Dag 2

Er zitten 300 honden die allemaal heel graag die 10 minuten eruit willen om even 11987193_1099131266781418_8376268217520227158_nlekker te rennen en geknuffeld te worden. In 1 dag redden we het gewoon niet om dit te halen dus de dieren komen maar 1x in de 2, 3 dagen “buiten”, maar wat een voldoening is dat. Een enkeling durft niet uit de kennel omdat ze of bang zijn voor mensen, of bang voor de andere honden waar ze langs moeten lopen. Die kruipen dan helemaal terug in de kennel, heel zielig om te zien. Sommige honden zijn ook doodsbang voor de riem. Ik denk er maar niet aan wat die beesten is overkomen dat zij hier zo bang voor zijn.

S’middags laat zijn we met een paar honden buiten het asiel gaan lopen. De beestjes waren helemaal blij. Daarna zijn we weer verder gegaan met de katten waar we de vorige dag waren gebleven.

Ze lekker de speelkamer in gelaten en heerlijk met ze geknuffeld. We hebben uit Nederland ook veel speeltjes meegenomen waar ze super blij mee zijn. Wat een schatjes zitten er tussen zeg.

 • Run Time 0:39
 • Dimensions 360 × 640
 • File Name 2015-09-04-22.17.17.mp4
 • File Size 3,60 MB
 • File Type MP4
 • Mime Type video/quicktime

Vandaag, zondag, is het asiel gesloten. De dieren krijgen op zaterdag wat extra voer en water waar ze de zondag ook mee moeten doen. Ach…..

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: Dag 2

Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: Dag 1

Gisteren om 03.00 uur de wekker. We vlogen om 06.10 uur vanaf Amsterdam. Aangekomen in Portugal werden we opgehaald door Paulo en meteen naar het appartement gebracht. In het appartement zaten nog 3 andere Nederlandse meiden en 1 Engels meisje.

Madeleine en ik hadden de avond shift. Dat is van 13.00 uur tot 20.00 uur. Onze taak was de honden uit de kennels te halen en laten rennen op het stukje gras met onkruid. Die dieren waren zo blij dat ze eruit mochten. De meesten wilden alleen maar geknuffeld worden. De honden zitten namelijk met 2, maar meestal met 3 in kleine kennels. Er wordt ook maar 1x per dag de hokken schoon gespoten met een tuinslang. Ze zijn daar doodsbang voor. Het wordt namelijk gedaan terwijl de honden er nog in zitten.

De honden die zelf niet meer goed konden lopen of blind waren hebben we opgetild en mee naar buiten genomen. Het is echt een voldoening om te zien hoe blij de beestjes zijn als zij eruit mogen.

S’avonds na het avond eten zijn we naar de katten geweest en ze 2 voor 2 eruit gelaten om lekker rond te laten rennen in de speelkamer en met ze te knuffelen.

De katten zitten in een soort van aquaria met 2 in 1 hok en hebben veel te weinig ruimte. 1x per dag, s’ochtends, mogen ze eruit als hun hokken worden schoongemaakt. Nu waren wij er dus konden sommige van de 60 katten er voor een 2e keer uit die dag om lekker te spelen.

Als er geen vrijwilligers of studenten zijn die stage lopen, worden de honden niet uit de kennels gehaald en kunnen de katten niet spelen. Dat is echt een naar idee.

Nu op naar dag 2

11949432_875965952496725_2209764017198273291_n 11990471_875965945830059_6634287572668380291_n

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: Dag 1

Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: de voorbereiding

Vrijdag ga ik eindelijk naar Portugal om het dierenasiel in Santa Maria de Feira een handje te helpen.11987185_874777982615522_8653858210630920920_n

3 koffers vol met medicatie, speelgoed en eten voor de dieren staan al klaar. Ook het geld wat er gedoneerd is wordt aan het asiel gegeven.

Iedereen heel erg bedankt voor de donaties.

Stichting Dierennood (www.dierennood.nl) bedankt voor het regelen dat wij naar Aanifeira (https://aanifeira.wordpress.com/about-aanifeira/)  kunnen om te helpen. Wij hebben er zin in.

 

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligerswerk dierenasiel Portugal: de voorbereiding

Wintertips voor uw huisdier

Als de winter weer in aantocht is, halen we voor onszelf de winterjas, muts en handschoenen te voorschijn. Maar wat kunnen we doen om onze huisdieren te beschermen en wanneer is dat echt nodig?

Honden
Door de verwarming van onze huizen is het ook in de winter binnen lekker behaaglijk. Veel honden krijgen daarom geen echte wintervacht meer. Voor de meeste is dat geen probleem. Voor sommige dun behaarde rassen en oude of zieke honden kan bescherming tegen vrieskou door middel van een dekje nodig zijn. In het algemeen geldt dat honden die buiten lekker actief zijn voldoende warm blijven. Begint uw huisdier echter te rillen, dan heeft hij het koud. Let vooral op bij kleine honden.

MDK-puppies-sneeuwLaat uw hond niet met een natte vacht buiten, een natte vacht isoleert slecht. Laat dieren bij vrieskou niet in een auto achter want daar wordt het net zo koud als buiten. Bovendien kunnen ze zich in de auto onvoldoende bewegen om warm te blijven.

Sneeuwballen gooien is natuurlijk echt winterplezier, maar doe dat liever niet met uw hond. Veel honden bijten de sneeuwbal kapot en eten hem op. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Houd er op onbekend besneeuwd terrein rekening mee dat geursporen sneller zijn uitgewist waardoor de hond de weg terug niet kan vinden. Mocht het mis gaan dan is de kans dat de vinder contact met u opneemt veel groter als het dier gechipt en geregistreerd is.

Sommige heldhaftige honden gaan graag het ijs op, maar kunnen niet inschatten of het ijs te dun is. Als een hond door het ijs zakt, zal hij er moeilijk zelf weer uit kunnen komen: de spieren zijn door de kou al snel niet meer zo gewillig en er is nauwelijks houvast. Bovendien worden er bij een reddingspoging ook mensen in gevaar gebracht. Houd uw hond dus liever op het vaste land of leer uw hond te wachten op uw toestemming voor hij het ijs op mag.

Als de wegen glad zijn, wordt er gestrooid met pekel. Het zout kan irritatie van de voetzooltjes geven. Dit kunt u voorkomen door de voetzooltjes voor het uitlaten even in te smeren met vaseline. Bij thuiskomst kunt u de voeten afspoelen met lauw water en vervolgens even goed afdrogen.

Katten
Katten kunnen ook ’s winters gewoon naar buiten, mits u ervoor zorgt dat ze te allen tijde naar binnen kunnen via bijvoorbeeld een kattenluikje. Een kat zal wanneer het buiten te koud is uit zichzelf weer een warme plaats opzoeken. Als de kat niet naar binnen kan, bestaat het risico dat ze andermans garage opzoekt en daar per ongeluk opgesloten wordt. Veel kattenluikjes werken met magneetjes: controleer bij dergelijke luikjes voorafgaand aan de winter altijd even de magneetjes en vervang ze indien nodig om te voorkomen dat het luikje steeds open waait.

Een warm motorblok heeft op veel buitenkatten een enorme aantrekkingskracht. Check in de winter daarom, voordat u de auto start, altijd even of er geen kat onder de auto zit of geef even een klopje op de motorkap.
Omdat katten in de wintermaanden meer tijd binnen doorbrengen, zullen ze ook vaker hun behoefte op de kattenbak doen in plaats van buiten. U moet misschien de kattenbak wat vaker verschonen.

Konijnen
Volwassen konijnen kunnen prima het hele jaar door buiten worden gehouden. Als ze buiten gewend zijn, ontwikkelen ze een wintervacht waarmee ze zich ook bij strenge vorst warm kunnen houden. Zorg er wel voor dat de konijnen zich warm kunnen ingraven in bijvoorbeeld een dikke laag stro en dat het nachthok wind- en waterdicht is. Plaats het hok zo dat ergeen noordenwind in kan waaien. Als het erg hard vriest en het waait, kan het nuttig zijn om vooral ’s nachts ook het open deel van het hok af te schermen met bijvoorbeeld plexiglas of een deken zodat er geen koude wind in waait. Natuurlijk moet er wel lucht in het hok kunnen komen dus dek niet de hele voorkant af.

Zorg er bovendien voor dat u tenminste twee konijnen hebt: konijnen zijn gezelschapsdieren en houden elkaar bovendien lekker warm.

Heeft u een hok met een ren daar aan vast, dan kunt u de konijnen zelf laten kiezen waar ze willen lopen. Veel buitenkonijnen vinden sneeuw best leuk. Ze zullen zelf hun hok weer in gaan als ze het te koud krijgen.

Controleer het drinkwater tenminste twee keer per dag en vervang het zodat het niet bevriest. Drinkflesjes zijn met vorst minder handig, omdat het drinktuitje snel vastvriest. Een waterbak in het binnenhok bevriest minder snel.

Neem buitenkonijnen ’s winters niet steeds mee naar binnen; konijnen kunnen namelijk slecht tegen temperatuurwisselingen.

Cavia’s
Voor cavia’s ligt de optimale omgevingstemperatuur tussen de 18 en 21oC, maar eventueel kunnen cavia’s ook buiten gehuisvest worden. Hierbij is het belangrijk dat cavia’s die voorheen binnen gehuisvest waren in het voorjaar naar buiten gaan. De overgang van de binnen- naar de buitentemperatuur is dan zo klein mogelijk.

Cavia’s kunnen zich beter warm houden als er meerdere dieren bij elkaar zitten: de beste combinaties zijn die van vrouwtjes met eventueel één (gecastreerd) mannetje.

Het hok moet wind- en waterdicht zijn en op de bodem moet een dikke laag bodembedekking liggen. Als het een paar dagen vriest, is het verstandig het hok in een iets minder koude omgeving, bijvoorbeeld een schuur, te zetten. Maar zet het hok niet binnenshuis, dat is een te grote overgang!

Zorg ervoor dat het drinkwater niet bevriest door het vaak te verversen.

Bron: http://www.mijndierenkliniek.nl/honden/wintertips-voor-uw-huisdier/

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Wintertips voor uw huisdier

Zomertips voor uw huisdieren

In de zomer kan het nog wel eens flink warm worden, ook voor uw huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Hoe merkt u of een dier het te warm heeft?

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven. Breng het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geen liters achter elkaar, dit geeft maagproblemen.

Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Honden

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze nergens zweetklieren. Ze hebben het dan ook snel warm. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg natuurlijk voor voldoende vers drinkwater. Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kanhouden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen zoals kortneuzige honden (zoals bijvoorbeeld bulldoggen). Let wel op dat de hond niet op het materiaal kan kauwen, dus alleen onder toezicht gebruiken! Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid. Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!

Katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet u wel oppassen voor oververhitting.

Konijnen

Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen zij het moeilijk. Zorg er dus altijd voor dat uw konijnenhok niet in de zon staat. U kunt zelf ‘koelelementen’ maken voor uw konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten!). Als u deze bij het konijn legt, eventueel gewikkeld in een oude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan ‘branden’ aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kunt u er een nat wit laken overheen leggen. Door de verdamping onttrekt dit wat warmte aan het hok.

Let op: Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen of vies ruikende vacht. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van uw konijn en maak het hok vaker schoon.

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heeft u een plastic bodembak, dan kunt u eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant!) diepvrieselementen leggen. Natuurlijk zet u het hok nooit in de zon!

Vogels

Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen geeft u regelmatig vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heeft u een vogelkooi hangen, dan kunt u deze bij erg warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heeft u een buitenvoliere of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, eventueel nat gemaakt laken.

Terrarium en aquarium

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel controleren en zorg ervoor dat er geen directe zon op de bak schijnt.

Hobbydieren

Geiten, schapen, paarden en andere buiten lopende dieren hebben ook graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Schapen het liefst scheren (dit is niet bij wet verplicht!). Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Bron: www.dierenbescherming.nl

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Zomertips voor uw huisdieren

Hulpdiensten Sticker

Een hond is omgekomen tijdens een woningbrand. Wat een afschuwelijk bericht!10525886_802611303103452_3721984208013094668_n
De brandweer ontdekte het dier pas nadat de brand geblust was. Zie http://bit.ly/1lQ98yy

Attendeer de brandweer, politie en ambulance op de huisdieren die aanwezig zijn in je huis met de Sophia NoodSticker! Op onze website te bestellen, twee stickers voor maar € 1,50! Ga naar http://bit.ly/1ivzEAJ

 

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Hulpdiensten Sticker

Huisdieren en de hitte

Warm weer geeft veel huisdierenproblemen. Paarden die ter verkoeling in een slootje stappen en er vervolgens niet meer uit kunnen komen. Honden die worden achtergelaten in een snikhete auto of hun poten verbranden op het asfalt. Knaagdieren die bezwijken onder de hoge temperaturen.10357832_798276663536916_8986024792789654286_n

Vaak gaat het fout door onnadenkendheid. Een konijnenhok dat bij vertrek van het baasje nog in de schaduw staat, kan in de middagzon een ware broeikas zijn.

De Sophia-Vereeniging adviseert huisdiereigenaren om bij hitte goed te letten op vers drinkwater en voldoende schaduw en ventilatie. Daarmee kan veel huisdierenleed worden voorkomen.

Lees verder op de site van Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Huisdieren en de hitte

Chip tip

Tip: Is jouw huisdier netjes gechipt en geregistreerd, maar heb je in de tussentijd een nieuw telefoonnummer gekregen? Vergeet dan niet je10341641_731985003531901_5952655105655464493_n
nummer aan te passen in de registratie. Dan weet je zeker dat onze ambulancemedewerkers jou kunnen bereiken als je dier gevonden is.

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Chip tip

Ice Pod voor je konijn

Te koop bij Ranzijn in Leiderdorp. Ice Pod voor je konijn. Deze Icepod is voor de warme zomerdagen. Konijnen krijg10523731_651501778276478_4025321472837517843_nen het snel warm en ze kunnen niet goed tegen de hitte en kunnen de warmte ook niet kwijt. Je konijn kan lekker op de Icepod gaan liggen voor heerlijke verkoeling.

De Icepod heeft een diameter van 21cm en is gemaakt van stevig materiaal. De Icepod blijft uren lang koud en is niet stuk te knagen. Door de ronde vorm van de Icepod is hij heerlijk om op te liggen.

Leg de Ice pod 3 tot 4 uur in de vriezer, hierna is hij klaar voor gebruik. Plaats de Ice pod in de ren of hok van je konijn (liefst niet in de zon).

Ik heb er zelf ook 2 voor mijn eigen konijnen.

Posted in Nieuwsbericht | Reacties uitgeschakeld voor Ice Pod voor je konijn